info@cadp.md
+37368568725
  • Biroul de Organizare Comunitară
  • No Comments

Cu drujba și toporul: despre ”toaletarea” copacilor din Chișinău

Atunci când vedem prin oraș arbori tăiați până la ciot, din care nu au rămas decât două ramuri, sau din care crește o perie de lăstari tineri, suntem scuzați dacă ne gândim că niște vandali au ciopârțit copacii într-un hal fără de hal. Surpriza e că aceste lucrări nu doar că nu sunt operate de huligani sau răufăcători, ci se fac de către însăși autoritatea publică cu competența de a realiza lucrări de întreținere a arborilor și spațiilor verzi din oraș.

Autoritățile publice responsabile de administrarea spațiilor verzi din municipiul Chișinău folosesc termenii de curățire sanitară și tăieri de îngrijire pentru a desemna lucrările operate arborilor urbani.

O cercetare preliminară a principalelor documente și regulamente sugerează că aceste operațiuni nu sunt definite nicăieri și sunt realizate după reguli știute doar de autorități.

Din observațiile locuitorilor capitalei, tipurile de tăieri care se aplică arborilor se identifică cu operațiunea TOALETAREA – adică tăierile de regulă afectează structura, forma și integritatea copacilor și alterează drastic capacitatea operațională și stabilitatea copacilor.

În cele ce urmează vom discuta în detaliu această tehnică dubioasă de ”mentenanță” a copacilor urbani care se numește ”toaletare” prin care arborii urbani sunt mutilați an de an , și în urma căreia în loc de copaci rămânem cu niște cioturi.

Dacă despre defrișări s-a scris mult, despre ”toaletare”/curățire sanitară s-a scris puțin spre deloc. Acest material își propune să acopere, în măsura posibilităților, acest gol.

Video: Cristian Doroftei

Ce este ”toaletarea” arborilor?

Este ”toaletarea”/curățarea sanitară cu adevărat o operațiune fundamentată practic și teoretic de horticultori și biologi și care face bine copacilor urbani? Sau aceasta este doar o schemă de mutilare a arborilor în oraș?!

În manualele de horticultură găsim descrieri detaliate ale diferitor tipuri de tăieri care se aplică arborilor pentru formarea coroanelor.

Una din cele mai frecvente tipologii ale tăierilor aplicate arborilor distinge între următoarele tipuri de tăieri:

  1. Tăieri de formare – au rolul de a echilibra creșterea arborilor după stabilizarea la locul de plantare. Aceste tăieri respectă structura naturală a arborelui și nu implică tăierea șarpantelor, ci doar a crengilor și ramurilor. Tăierile de formare se pot aplica și succesiv, pe parcursul mai multor ani, până la obținerea rezultatelor scontate.
  2. Tăieri de regenerare – au rolul de a regenera o coroană aflată în evident declin cauzat de vârsta înaintată sau pe cel generat de o îngrijire necorespunzătoare. Aceste intervenții se aplică succesiv, pe durata câtorva ani, conform unui plan aprobat de specialiști.
  3. Tăieri de întreținere – au rolul de a menține integritatea arborelui și vizează suprimarea ramurilor moarte sau parțial uscate.

Toaletarea, după cum este numită de administrațiile urbane din Republica Moldova și România – reprezintă un termen umbrelă, folosit pentru a descrie fie toate tipurile de tăieri, fie pentru a desemna doar ultimul tip de tăieri – retezarea coroanei, care transformă aproape orice arbore în stâlp și îl omoară. Acest tip de tăiere nu se recomandă de către horticultori.
În Chișinău, termenul ”toaletare” e folosit de Grădina Botanică dar și de Consiliul Municipal Chișinău.

Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi preferă termenul umbrelă de ”curățare sanitară”.

În pofida faptului că nu sunt legitimate științific, acestea sunt practici extrem de răspândite în unele orașe din Estul Europei, cu precădere în România, Ucraina și Republica Moldova.

În mediul specialiștilor predomină opinia că ”toaletarea nu există”.

Să vedem cum stau lucrurile cu „toaletarea”/curățarea sanitară arborilor urbani la Chișinău.

Spații Verzi și regulamentul inexistent privind operațiunile de tăieri aplicate arborilor

Legea cadru care guvernează gestionarea spațiilor verzi din municipiul Chișinău este Legea Nr. 591 din 23-09-1999 cu privire la spațiile verzi ale localităţilor urbane şi rurale. Legea este destul de generalistă. Ea stabilește principiile de administrare a spațiilor verzi și menționează la modul generic lucrările de creare, regenerare și îngrijire a spațiilor verzi. Lucrările de tăiere nu sunt menționate nicăieri.

La nivel municipal, de gestionarea celor 5426,48 ha de spații verzi (conform situației anului 2020) este responsabilă întreprinderea municipală „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, subordonată Primăriei Chișinău.

Aceasta administrează spațiile verzi din cuprinsul arterelor de circulație, a scuarurilor, a grădinilor publice și a parcurilor din municipiul Chișinău în baza Regulamentului privind delimitarea, gestionarea și protejarea spațiilor verzi din mun. Chișinău, aprobat în data de 18 iulie 2017.

Regulamentul menționează doar faptul că lucrările de curățare a arborilor se îndeplinesc în lunile februarie-martie. Iar conform art. 37 din Regulament, toate acțiunile de amenajare și lucrările hidro-tehnice în spațiile verzi, inclusiv operațiunile de tăieri ale arborilor, se efectuează doar în coordonare cu ÎM Asociația de gospodărire a spațiilor verzi. Iar aceste lucrări trebuie anunțate în prealabil pe pagina web a întreprinderii. În mod specific, art. 33 din Regulament prezintă cronologia acțiunilor care trebuie întreprinse de Asociația de gospodărire a spațiilor verzi atunci când desfășoară lucrări de curățire și defrișare în curțile blocurilor de locuit. Conform acestui articol, nicio lucrare de tăiere a arborilor nu poate fi întreprinsă în curțile de locuit fără înștiințarea prealabilă a locuitorilor! Astfel ”cu o săptămână înainte de curățirea sanitară, pe ușile din scările blocurilor va fi afișat un aviz cu informații despre data efectuării lucrărilor de curățire/defrișare precum și numele și prenumele specialiștilor care vor efectua aceste lucrări”.

Tăierile sunt menționate în Capitolul XI, dar ele se referă exclusiv la lucrările de defrișare (tăiere de arbori și arbuști), adică de tăiere completă a arborilor.

Niciun cuvânt în Regulament despre operațiunea numită ”toaletare” și nici despre alte lucrări de tăiere altele decât defrișarea.

Atunci când se referă la lucrări ce ar putea fi calificate ca fiind ”toaletări” primăria și AGSV folosesc termenii de ”tăieri de igienă” și ”curățare sanitară”.

De unde putem trage concluzia că nu există, la Chișinău, un ghid sau un manual de procedură ce ar reglementa operațiunile de tăiere curentă (cu excepția defrișărilor).

Din acest motiv am făcut o solicitare de informații la Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” (ASGV).
Solicitam ”copia Regulamentului sau alte documente în baza cărora are loc îngrijirea și mentenanța arborilor din aliniamentele stradale și spațiile verzi din oraș.

În special, ne interesează dacă există vreo prevedere concretă ce ține de toaletarea copacilor urbani (norme, standard, ghiduri etc), dacă există echipe speciale ale AGSV care gestionează procesul de toaletare, instruirile de care au beneficiat acestea, cum se iau deciziile despre arborii care vor fi toaletați?”.

Solicitarea a fost expediată la 24 mai.

La 27 mai primeam un răspuns de la AGSV.

Asociația ne informa că nu a elaborat și nu se conduce de vreun regulament sau norme tehnice pentru lucrările de îngrijire a copacilor. Partea a doua a răspunsului ni s-a părut feerică de-a dreptul: AGSV efectuează aceste lucrări în baza literaturii de specialitate în domeniul silviculturii și grădinăritului public (un titlu? Un manual? Un ghid?) fără a indica măcar vreo sursă.

Nu ne rămâne decât să ne întrebăm ce fel de literatură de specialitate consultă angajații întreprinderii, având în vedere arbori ciuntiți pe care îi vedem în fiecare sector din orașul Chișinău, în fiecare primăvară.

Însă Chișinăul nu este singurul oraș din Europa în care copacii sunt toaletați conform unor tehnici dubioase. Până în aprilie 2021, toaletarea arborilor era la zi în București, până a fi interzise ca fiind abuzive de către administrația orașului.

Cum sunt îngrijiți arborii urbani în alte țări?

Practica altor țări arată că îngrijirea copacilor urbani se face în baza unor regulamente speciale, care descriu în detaliu tehnicile de tăiere de către personal calificat. În Cehia un astfel de regulament a fost elaborat de către Agenția pentru Protecția Naturii și Peisajului din Republica Cehă. Conform acestuia, lucrările de tăiere pot fi executate doar de către persoane care dețin un certificat de arborist eliberat de către Societatea Internațională de Arboricultură sau de entități naționale care activează în domeniul silviculturii. De altfel, în domeniul îngrijirii copacilor există termenul de „doctor de copaci”, iar lucrările de tăiere a copacilor se mai numesc „operarea copacilor”, termeni care provin de la primul arborist care a pus bazele tehnicilor de îngrijire a copacilor – John Davey. Astfel, o companie din sectorul privat, care oferă servicii de operațiuni de tăiere a copacilor în Londra, Marea Britanie, își numește personalul calificat „doctori de copaci”, iar serviciile sunt executate în conformitate cu standardele britanice privind îngrijirea copacilor urbani – British Standard for Tree Work BS3998.

Și orașul american San Francisco se conduce după un regulament special de lucrări de tăiere a copacilor, iar lucrările sunt executate, de asemenea, de personal certificat de către Societatea Internațională de Arboricultură. Mai mult decât atât, ciuntirea copacilor în San Francisco este interzisă prin lege și se pedepsește cu amendă.

De ce nu trebuie ”toaletați” copacii?

Retezarea anuală, negândită, fără analiză complexă a coronamentului arborilor urbani, cu păstrarea trunchiului şi a părţilor bazale ale ramurilor inferioare, este o practică populară, însă nejustificată şi extrem de dăunătoare. Indiferent de specie, această practică afectează negativ starea fitosanitară a arborelui:

1) Epuizează energia arborelui şi capacitatea sa de vindecare a rănilor și reduce durata totală de viaţă a copacului;

2) Facilitează dezvoltarea diverselor forme de putregai al lemnului, deseori cu rezultate fatale (uscarea totală a copacului);

3) Expune scoarţa la radiaţii solare nocive;

4) Crează crăci „lacome”, cu o dezvoltare rapidă şi un ancoraj superficial, care la vânturi puternice se pot desprinde şi crea pagube materiale sau umane;

5) Provoacă cheltuieli suplimentare. Arborii care supravieţuiesc mutilărilor trebuie îngrijiţi suplimentar la intervale regulate, iar cei care se usucă trebuie îndepărtaţi;

6) Distruge sau diminuează capacităţile eco protective ale arborilor (filtrarea complexă a aerului, asigurarea de umbră), afectând negativ sănătatea populaţiei locale.

Concluzii

„Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” ar putea împrumuta cu ușurință practicile internaționale din domeniu. În primul rînd, să interzică toaletare ca practică regulată de îngrijire a arborilor urbani și să adopte un regulament care să stipuleze procedurile de realizare a diverselor operațiuni de tăiere a copacilor.

Dincolo de adoptarea unui regulament, e nevoie și de personal calificat (doctori ai arborilor, nu tăietori de lemne), care să execute lucrările de tăiere printr-un proces transparent și conform normativelor tehnice.

Să îngrijești un copac urban nu este tocmai simplu, însă prin intervenții necesare și executate corect, vom asigura longevitatea arborilor și continuarea numeroaselor funcții benefice pe care le au copacii în oraș.

Referințe

1. Ghid de bună practică pentru administrarea spațiilor verzi de ASOP –Asociația peisagiștilor din România și Programul de cooperare elvețiano-român. Legătură: https://cadp.md/2021/07/12/ghid-de-buna-practica-pentru-administrarea-spatiilor-verzi/

2. Cererea ofertelor de prețuri pentru Lucrări de elagare, toaletare, formare coronament la IP “Gradina Botanica Nationala “A. Ciubotaru”: https://mtender.gov.md/tenders/ocds-b3wdp1-MD-1604322692289?tab=contract-notice

3. Regulamentul CMC cu privire la salubrizarea teritoriului, 2020

4. Diana Culescu. A toaleta sau nu a toaleta. https://www.dianaculescu.ro/a-toaleta-sau-a-nu-toaleta/

5. https://www.chisinau.md/public/files/Structura_destinatia_si_suprafata_spatiilor_verzi.pdf

6. Regulamentul privind delimitarea, gestionarea și protejarea spațiilor verzi din mun. Chișinău: https://www.chisinau.md/doc.php?l=ro&idc=511&id=19160

7. Comunicat de presă al PMC cu privire la lucrările de curățare sanitară și igienă a arborilor: https://www.chisinau.md/libview.php?l=ro&idc=403&id=31738&t=/Presa/Comunicate-de-presa/Lucrari-planificate-de-curatare-sanitara-i-taieri-de-igiena-a-arborilor

8. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/nicusor-dan-a-oprit-avizele-de-toaletare-a-arborilor-pana-la-iarna-se-vor-face-doar-acolo-unde-vegetatia-este-uscata-1505487

9. Nature and landscape management standarts https://standardy.nature.cz/res/archive/415/068403.pdf?seek=1552637095

10. The complete history of tree surgery and arboriculture: https://www.graftingardeners.co.uk/the-complete-history-of-tree-surgery-and-arboriculture/

11. Tree surgeons in London: https://www.graftingardeners.co.uk/

12. h Pruning standards for trees. City and County of San Francisco: ttps://sfpublicworks.org/sites/default/files/234-SF_Pruning_Stds_6.27approved.pdf

 Acest material a fost realizat în cadrul proiectului ”Biroul de organizare Comunitară”, cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova.

Opiniile exprimate în cadrul acestui material țin de responsabilitatea CADP și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației.

Author: Biroul de Organizare Comunitară

Leave a Reply