În legislația Republicii Moldova găsim mai multe referințe la interesul public.
În Constituția RM este prevăzută sintagma de interes public – mai exact în art. 34 alin. (1) și art. 127 alin. (4). Astfel, potrivit art. 34 din Constituție, persoanei îi este garantat dreptul de a avea acces la orice informaţie de interes public. În art. 127 alin. (4) este prevăzut că bogăţiile de orice natură ale subsolului, spaţiul aerian, apele şi pădurile folosite în interes public, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, căile de comunicaţie, precum şi alte bunuri stabilite de lege, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice. Astfel interesul public este legat şi de anumite bunuri şi administrarea lor.
Totuși, analizând prevederile constituționale constatăm că sintagma ”interes public” este una vag definită şi permite diverse interpretări, inclusiv în defavoarea interesului public. În unele cazuri se comit abuzuri.
Interesul public apare și în Legea Nr. 82 din 25-05-2017 cu privire la integritate. În această lege, interesul public este definit ca ” interes general de dezvoltare a bunăstării societăţii în ansamblu şi de realizare a intereselor private legitime, garantat prin funcţionarea entităţilor publice şi private, precum şi prin exercitarea atribuţiilor de serviciu ale agenţilor entităţilor date în strictă conformitate cu prevederile legale, în mod eficient şi econom din punct de vedere al utilizării resurselor.”
De asemenea, în art. 6 al Legii nr.982/2000 privind accesul la informație, se foloseşte noţiunea de informație oficială în legătură cu interesul public. Prin informaţii oficiale se subînțeleg informații aflate în posesia şi la dispoziţia furnizorilor de informaţii, care au fost elaborate, selectate, prelucrate, sistematizate şi/sau adoptate de organe ori persoane oficiale sau puse la dispoziţia lor în condiţiile legii de către alţi subiecţi de drept. Totodată, conform art. 11. furnizorul de informaţii este obligat să asigure informarea activă, corectă şi la timp a cetăţenilor asupra chestiunilor de interes public.
În art. 2 din Legea cu privire la libertatea de exprimare nr. 64 din 23.04.2010, interesul public, este definit ca: ,,interes al societăţii (şi nu simpla curiozitate a indivizilor) faţă de evenimentele ce ţin de exercitarea puterii publice într-un stat democratic sau faţă de alte probleme care, în mod normal, trezesc interesul societăţii sau al unei părţi a ei”. În art. 4 al aceleiași legi se vorbește că ”statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei. Nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspîndească informaţii de interes public decît în condiţiile legii.”
Noțiunea de ”interes public” mai apare și în Codul administrativ al Republicii Moldova Nr. 116 din 2018, în art. 18. Aici el este definit ca ceva care ”vizează ordinea de drept, democrația, garantarea drepturilor și a libertăților persoanelor, precum și obligațiile acestora, satisfacerea necesităților sociale, realizarea competențelor autorităților publice, funcționarea lor legală și în bune condiții.”